No Place to Hide

No Place to Hide
Road Running News

Road Running News: No Place to Hide – This coming Sunday at 05:30 the moment will have arrived and another long day’s hard work will commence …

The early morning Pietermaritzburg air will chill us from the outside while our blood will be chilled by a hat trick of tradition rich intimidating incidents: The playing of Chariots of Fire, the ominous crowing of the legendary cock and the firing of the cannon. From this moment onwards there will be only one option remaining and that is an on-foot road trip right down (actually up and down) to Durban. Daar is ‘n volle twaalf ure beskikbaar en die meerderheid deelnemers, met inbegrip van minstens twee Assegaaiers, sal weer eers gedurende daardie laaste uur van genade oor die eindstreep storm, draf, stap of strompel.

Elke Comrades- kameraad het egter sy/haar eie doel om na te streef en eerskomende Sondag teen laastens 17:30, sal die slag gelewer wees en sal ons weet hoeveel van ons 21 Assegaaiers die wedloop wel betyds kon voltooi en hoe dit met die verwesenliking van ons onderskeie drome gegaan het. The competition to determine the winner of the Hans- Walter Boshoff floating trophy and the accompanying cash prize will be followed closely. In order to secure the full R5 000-00 it will no longer suffice to be the first member of the Assegaai Marathon Club to cross the finish line.

As from this year a time of less than 07:30 (good enough for a silver medal) will be required. For a time of 07:30 or more a still rather healthy cash reward of R2 000-00 will be available. Muzi Khumalo, winner in 2013 and 2014 can expect to be seriously challenged by the likes of Richard Nhlabathi and Xolani Ngema while Pritchard Hlatswayo, Lucky Hleza and Dumisani Zulu will all provide some interesting inputs. Ons dames behoort self ook vir heelwat spanning en opwinding te sorg en ons durf nie vergeet dat die Hans- Walter Boshoff wisseltrofee en die gepaardgaande kontantprys verlede jaar juis deur ‘n Assegaaister, Natasha Malan, gewen is nie.

Laiken Pretorius, Marne Prinsloo, Tes Lundie, Leone Vink en Claudine Klingenberg kan elk in eie reg vir heelwat vermaak, ‘n goeie vertoning en ‘n verrassing of wat, sorg. Club captain Werner Peters (going for green), former club captain Sheldon Hallis (back from putative retirement) the ever green (tripple green, in fact) Jan Vreden and our other novice, Johan Greef, will need way more than a small to medium helping of bad luck to prevent them from securing Bill Rowan medals for sub nine hour performances.

It is not entirely impossible that a member of “Die Blitspatrollie” may still walk away with the trophy and some cash. Dit is bitter moeilik en dalk selfs onmoontlik om enige voorspelling betreffende Japie de la Rosa, Francios Ludick, Charl Prinsloo en Carl Schunke te waag. Dominee Schunke is nou wel ‘n nuwe lid van die Assegaaispan maar spog met altesaam 14 Comrades-medaljes. Chris Stander en Kobus Stapelberg sal sonder twyfel tot diep in daardie senutergende twaalfde uur betree. Nou ja, toe dan maar. Vasbyt see toe. Laat waai, Assegaai.